Yandex.Metrica Ultrason Görüntüleri Yenidoğan Sarılığı Nedir?-Ultrason Görüntüleri
ultrason görüntüleri

Hamilelik Haftası Nasıl Hesaplanır?

4 Haziran 2016 Cumartesi

1 yorum 22:39:00

Yenidoğan Sarılığı Nedir?

Posted by Unknown - Filed under , , ,

Yenidoğan sarılığı nedir? ve Yenidoğan sarılığı nasıl tedavi edilir?, sorusuna yanıt verdik. Bu yazımızı okuyarak yenidoğan sarılığı hakkında bilgi alabilirsiniz.

Yenidoğan-Sarılığı

Anne rahminden ayrılıp insan hayatının başladığı ilk 28 günlük sürece yeni doğan dönemi denmektedir. Zamanında doğan bebeklerin %60’ında; erken doğan bebeklerin ise neredeyse %80’inde yenidoğan sarılığı görülmektedir. Yenidoğan bebeklerdeki bu sarılık fizyolojik sarılıktır; yani bir tehlikesi olmayan bir veya iki hafta içinde kendiliğinden geçen bir sarılık türüdür.

Yenidoğan Sarılığının Özellikleri Nelerdir?


Yenidoğan sarılığı ciltte sarı bir renk oluşturan bir maddenin kandaki seviyesinin yükselmesi ile deride bu maddenin birikmesi sonucunda oluşur. Yenidoğan bebeklerde görülmesinin sebebi ise onların kırmızı küre adı verilen akyuvarların daha fazla olduğu için yıkımı veya parçalanması diye tabir edilen olayın gerçekleşmesiyle, billirubin maddesi ortaya çıkar.  Billirubin maddesi doğumdan önceki dönemde annenin karaciğerini temizler, doğumdan sonra ise aynı işlevi yapabilmesi için birkaç güne ihtiyacı vardır; işte bu süre içerisinde yeterince atılamayan billirubin artar ve sarılığa sebep olur.

Yenidoğan Sarılığının Teşhisi


Yenidoğan bebeklerde bu sarılığın erken tespiti ve bunun takibi son derece önemlidir. Sebebi ise yenidoğan sarılığı genelde kendiliğinden geçse de yukarıda bahsettiğimiz billirubin maddesi yüksek seviyelere ulaşması durumunda bebeğin beyin fonksiyonlarına zarar verebilir. Bu yüzden yenidoğan sarılığına yakalanan bebeklerin ilk bir hafta ile on beş gün gibi bir sürede doktor kontrolünün yapılması son derece önem taşımaktadır.  Doğumdan sonraki on günlük süre sonunda kan beyin damarlarında bariyerleri kapatarak bilirubin maddesinin beyne geçmesini engellemektedir.


Yukarıda bahsedildiği üzere yenidoğan bebeklerdeki bu sarılığın takibi çok önemlidir. İlk 15 günlük sürede hastalığın takibi çok dikkatli bir şekilde yapılmalı ve gerekli önlemler doktorla birlikte alınmalıdır.

Yenidoğan Sarılığı Videosu


1 yorum:

Adsız dedi ki...

çok güzel bir yazı çok beğendim elinize sağlık teşekkür ederim

Yorum Gönder

Hamilelik; bir kadının hayatında yaşadığı en büyük mucizelerden bir tanesi olmaktadır. Bu yüzden de kadınlarda adet döneminin başlayarak yaşın da 18'i geçmeye başlaması ile birlikte hormonların da etkisi sonucunda annelik duygusu gelişmeye başlar. Evlilikten sonra da hamile kalma isteğinde artış meydana gelir. Gebematik hesaplama yöntemlerine başvuran kadınlar kolay hamile kalma konusunda da bilgi edinmeye çalışırlar.

Hamilelik dönemi başlayınca her ay doktor kontrolüne giden bayanlar ultrason görüntüleri alırlar. 9 ay boyunca 9 farklı ultrason görüntüsü elde ederler ve bu durumun sevincini çevreleri ile de paylaşırlar.

Biz de sizlere ultrason görüntüleri blogumuz aracılığı ile bir bayanın annelik olgusuna erişip bebeğine bakacağı süre kapsamında bilgiler vermeye çalışacağız.